Olej rokitnikowy – właściwości bioaktywne oraz praktyczne zastosowania w zdrowiu i kosmetyce
| Ekspert Diets Premium Alicja Kowalska | min czytania 3 min | Zweryfikowane merytorycznie przez dietetyka klinicznego 23.10.2026 |
Odtwarzacz głosowy
•Odsłuchaj treść artykułu na żywo
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) stanowi jedno z najbogatszych naturalnych źródeł substancji biologicznie czynnych. Pozyskiwany z jego owoców i nasion olej rokitnikowy wyróżnia się intensywną pomarańczowo-rubinową barwą oraz unikalną obecnością rzadkiego kwasu palmitooleinowego (omega-7), karotenoidów, tokoferoli i flawonoidów, wykazując potężne działanie regenerujące na skórę i błony śluzowe.
Chcesz wdrożyć te zasady w codziennej diecie?
Nasz inteligentny generator ułoży dla Ciebie zbilansowany jadłospis w 3 minuty, uwzględniając zalecenia z tego artykułu.
Charakterystyka rokitnika i metody pozyskiwania oleju
Rokitnik zwyczajny to ciernisty krzew z rodziny oliwnikowatych, rosnący dziko m.in. na wybrzeżach morskich i terenach piaszczystych. Wyróżnia się dwa zasadnicze rodzaje oleju: olej z pulpy owocowej (o głębokiej pomarańczowo-czerwonej barwie) oraz olej z nasion (jaśniejszy, złocistożółty).
Olej z pulpy owocowej jest najbogatszym znanym źródłem kwasu omega-7, podczas gdy olej z nasion obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Składniki aktywne: kwas omega-7, karotenoidy i witaminy
Niezwykłe właściwości oleju z rokitnika wynikają z synergii jego bioaktywnych składników. Kwas palmitooleinowy (omega-7) jest naturalnym elementem lipidów budujących skórę i błony śluzowe, stymulując ich odnowę i nawilżenie.
Olej zawiera ponadto olbrzymie stężenie beta-karotenu i innych karotenoidów (odpowiedzialnych za jego barwę), witaminę E, fitosterole, fosfolipidy oraz flawonoidy, które wspólnie zapewniają silną ochronę przed stresem oksydacyjnym.
Właściwości regenerujące skórę, błony śluzowe i układ pokarmowy
Stosowany doustnie olej z rokitnika wykazuje udokumentowane działanie osłaniające i regenerujące na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, wspomagając leczenie stanów zapalnych, nadżerek i choroby wrzodowej. Jest również pomocny w łagodzeniu objawów zespołu suchego oka oraz suchości śluzówek u kobiet w okresie menopauzy.
Aplikowany zewnętrznie przyspiesza gojenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, blizn oraz uszkodzeń popromiennych, łagodząc ból i stymulując ziarninowanie naskórka.
Praktyczne zastosowanie w pielęgnacji i suplementacji
W celach prozdrowotnych olej z rokitnika spożywa się zazwyczaj w ilości od 1/2 do 1 łyżeczki dziennie przed posiłkiem lub w postaci kapsułek.
W pielęgnacji cery ze względu na silne zabarwienie zaleca się dodawać kilka kropel oleju do ulubionego kremu lub serum nawilżającego, co nadaje skórze zdrowy, promienny koloryt, wygładza zmarszczki i wzmacnia naczynka krwionośne. Sprawdza się również w regeneracji zniszczonych końcówek włosów.
Tagi
Alicja Kowalska
✓Ekspert Diets Premium
Ekspert zespołu Diets Premium. Specjalizuje się w planach żywieniowych, sportach siłowych oraz planach treningowych.
Zobacz profil →